Helpt spiritualiteit in deze tijd?

Via diverse media komt er al langere tijd van alles op ons af. En dan bedoel ik met name nare zaken als de oorlog in Oekraïne, stijgende energiekosten en armoede, de stikstofcrisis, en zo kan ik nog wel even doorgaan.

Hoe ga je hier mee om? Als individu kun je hier namelijk, heel frustrerend, weinig tot niets aan doen. Hoe hou je het dan toch nog beheersbaar en prettig voor jezelf?

Het lijkt een bijna onmogelijke opgave.

Toch is het voor iedereen mogelijk om dit te leren. Door eigenlijk simpelweg stil te staan bij wat je voelt als er iets naars gebeurd. Neem de tijd om eens bij jezelf te voelen hoe je lichaam hierop reageert.

Spanning en negativiteit worden -in de vorm van stress- opgeslagen in je spieren. Je verstijft als het ware. Deze spanning voel je vaak ook in je nek en/of schouders. Logisch, je moet namelijk deze ‘last’ meedragen op je schouders. Veel mensen hebben daarnaast ook last van rugklachten.

Hoe gek het ook klinkt: stress hoort bij het leven. In positieve zin, kan stress je op de juiste momenten ook helpen en ondersteunen. Om optimaal te kunnen presteren hebben we een bepaalde mate van spanning en dus stress nodig. Positieve stress is bijvoorbeeld de spanning die een plezierige gebeurtenis oproept, zoals voor een wedstrijd of vakantie.

Belangrijk is wel dat de stress niet langdurig is en je daarna jezelf kunt ontspannen en het weer los kunt laten. Dat laatste gaat vaak mis. Je houdt de stress vast en dit wordt opgeslagen op een -zwakke- plek in je lichaam: je nek, schouders, rug of buik.

Ik hoor je nu denken: “wat heeft dit hele verhaal nu te maken met spiritualiteit en het leren om naar binnen te gaan?”

Wat ik ermee bedoel is: er zijn soms zaken die niet altijd zichtbaar of verklaarbaar zijn. Dat klinkt misschien wat zweverig, maar bijvoorbeeld een telefoonsignaal gaat ook door de lucht, is niet zichtbaar, maar toch accepteer je het en vind je het zelfs normaal.

Er is een energie die jou omgeeft en jou kan helpen. Door dit te aanvaarden, kan het je helpen om te ontspannen en op een ander bewustzijnsniveau brengen. Ontspannen kan op vele manieren: door stil te zitten of liggen (meditatie) en bijvoorbeeld door een ontspanningsoefening te doen. Maak eens een wandeling door het bos of langs het strand en zet je telefoon tijdens de wandeling uit. Er zijn vele manieren om te ontspannen.

Als je moeite hebt met mediteren, kun je er ook voor kiezen om een ‘geleide meditatie’ te doen. Voorbeelden vind je op YouTube, bijvoorbeeld deze: https://www.youtube.com/watch?v=u4uqXrLYoGc

Een korte, eenvoudige ontspanningsoefening werkt ook goed.

Zet je voeten plat op de grond en leg je handen op je buik. Concentreer je op je ademhaling en probeer naar je buik toe te ademen.

Zeg hardop (of in jezelf) de volgende zinnen (mantra): “Ik mag loslaten – Alles is goed – Ik mag ontspannen”.

Dit herhaal je meerdere keren tot het moment dat je voeten voelt tintelen. Laat dit maar gebeuren.

Je bepaalt zelf hoelang je deze oefening doet. Of je het nu een paar minuten doet of langer, het is allemaal goed. Kijk maar wat goed voelt en bij jou past.

Waarom je handen op je buik? In de buik ligt veel opgeslagen materie. Kleine kinderen die zich niet prettig voelen en nog niet goed kunnen aangeven wat er mis is, geven altijd aan dat zij buikpijn hebben.

De buik vormt een energiepunt en kun je zien als een verzamelplaats voor alles wat er aan informatie en belevingen bij je binnenkomt. Dit energiepunt (ook wel: derde chakra) wordt ook weleens je ‘macht/wilscentrum’ genoemd. Kleine kinderen, die nog niet in staat zijn om aan te geven wat er mis is, voelen zich onmachtig.

Als jij erachter komt wat je eigenlijk (onbewust) wilt, kun je daar ook iets mee doen. Soms moet je het gewoon accepteren door te ontdekken: “Oké, dit is er wat bij mij speelt: Wat is voor mij op dit moment belangrijk en wat heb ik nodig?”

Onderzoek het gevoel bij jezelf door er bij stil te staan of met behulp van een meditatie of ontspanningsoefening. Vind je het moeilijk of lukt het niet in je eentje? Geen nood: ik kan en wil je daar graag bij helpen!

Liefs,

Ina Godrie

Helpt spiritualiteit in deze tijd?
Schuiven naar boven