New World

We zitten volop in de herfst. Het seizoen waarin de blaadjes vallen en de natuur zich terug trekt. De naam ‘Herfst’ is afgeleid van de Germaanse wortel Harbista (in het oud-Fries ‘Hervest’).

We kijken terug op een mooie, warme zomer en we kijken mogelijk al vooruit naar de feestdagen. Kinderen, scholieren en studenten zijn weer gestart met een nieuw schooljaar, cursus of opleiding.
We denken terug aan wat geweest is of aan wat nog komen moet. Hierdoor vergeten we nog weleens om simpelweg in het nu te leven. Gewoon genieten van wat is. Van mensen waarvan we houden. Van gewoon ergens zijn. Simpel genieten van de natuur, de mooie herfstkleuren in een bos of plantsoen.
Probeer het eens, het kost je niets!In deze Blog wil ik het graag hebben over iets dat bijna iedereen wel weet, maar vaak vergeet of nog niet zo makkelijk vindt: leven in het nu.
Kinderen doen dit onbewust altijd al. Zij zijn nog niet ‘geprogrammeerd’ om met de toekomst of het verleden bezig te zijn. In dat opzicht kunnen wij nog veel leren van de kinderen. In het nu leven is namelijk erg zinvol.

Ik betrap mijzelf er regelmatig op dat ik ook vaak bezig ben met morgen en overmorgen. Of ik blijf hangen bij bepaalde gebeurtenisen uit het verleden. Het is een feit: ik ben nu eenmaal niet perfect en dat maakt mij daarom ook weer heel menselijk 😉

In spirituele kringen wordt het in het nu leven ook wel de ‘New World’ genoemd

De New World betekent simpelweg dat je terug gaat naar het werken met- en vanuit je intuïtie. Leven vanuit je kern, vanuit wie je bent. Blij zijn met wat je nu hebt, niet van wat je nog moet! Leven vanuit deze kracht, minder vanuit je denken.


De aanleiding voor dit onderwerp

Door het onverwachts overlijden van mijn schoonvader word ik weer op het feit gedrukt van het belang om in het nu te leven.
Niet uitstellen wat van belang is, maar vooral nu genieten van het leven. Niet alleen werken en studeren (zoals ik vorig jaar iets te veel heb gedaan) maar bewust aandacht hebben voor jezelf en je behoeften.

Ik word blij van ruimte en natuur om mij heen en kan intens genieten van de zee of van het bos.
Mijn vakantie in Schotland heeft mijn gevoel verstevigd om kracht te halen uit de natuur. Vergezichten, bergen in combinatie met veel water, maar ook de stilte. Waar eerst veel bomen stonden, zie je nu op deze plekken veel heide in verschillende kleuren.
Je hoeft echt niet naar Schotland af te reizen, ook al is dit wel een aanrader. In ons eigen land zijn genoeg mooie plekken om te genieten, vooral nu de herfst is ingetreden met zijn mooie warme kleuren.


Najaars dip

Veel mensen voelen zich toch een beetje somber wanneer de bladeren vallen en de dagen korter worden.
Wanneer je je somber voelt, is het een goed idee om naar buiten te gaan. Een beetje vitamine D (van de najaarszon) doet wonderen voor je serotonine niveau. Dit wordt ook wel ‘het gelukhormoon’ genoemd. Als je serotonine gehalte te laag is, kun je last krijgen van slapeloosheid, depressie en zelfs angstgevoelens.

De frisse lucht en de kleuren van de natuur bieden ook iets van troost. Het is bewezen dat een lage buitentemperatuur je beter helpt te slapen. Je slaapt dieper. Bovendien wordt het vroeg donker, waardoor je je sneller slaperig voelt. Omdat het later licht wordt, ben je waarschijnlijk ook later wakker, waardoor je dus veel meer slaapuren pakt.


Najaars tip
Als je behoefte hebt om dingen uit het verleden los te laten, te ontspannen of wat hulp krijgen om in het nu te leven,
weet dan dat je altijd bij mij terecht kan voor een goed gesprek, een ontspanningsoefening of een weldadige massage.

Liefs,
Ina Godrie

New World
Schuiven naar boven